POLİS AKADEMİSİ

Basında Akademi

  Basında Akademi MENU

Uluslararası Polis Akademileri Birliği’nin (INTERPA) 8. Konferansı ile İlgili Uluslararası Medyaya Yansıyanlar

 
Başkanı olduğumuz Uluslararası Polis Akademileri Birliği’nin (INTERPA) 8. Konferansı “Siber Güvenlik ve Siber Suçlar ile Mücadele” başlığı altında 11-12-13 Şubat 2019 tarihlerinde, Gujarat Hindistan’da gerçekleştirilmiştir. 35 farklı ülkeden 90 katılımcı ile gerçekleştirilen konferans Hindistan basınının en çok satan İngilizce gazetesi olan “The Times Of India” da ve İngilizce yayın yapan en önemli internet haber siteleri olan india.com ile business-standard.com’da geniş bir yer bulmuştur. Gazetelerde yayınlanan haber ve Türkçe’ye çevrilmiş hali aşağıda yer almaktadır.  

“Ülkeler Siber Suçlara Karşı Birlik Olmalıdır” 
 
Ahmedabad: Dünyanın herhangi bir yerindeki hacker (bilgisayar korsanı) grupları ABD veya Hindistan’da bulunan sunuculara saldırabilir. Terör finansmanı veya menfur eylemler için gizli para alışverişi sahibi belli olmaksızın çevrimiçi olarak yapılabilir ve bu gibi durumlarda yakın geçmişte görüldüğü gibi hem hükümet hem de özel sektörlerin veri güvenliği ihlal edilebilir. 
Uluslararası Polis Akademileri Birliği’nin (INTERPA) Başkanı Prof. Dr. Yılmaz ÇOLAK tarafından “Ülkeleri ve Akademileri tek bir platformda bir araya getiriyoruz. Siber dünyanın bölgesel sınırları olmadığından ülkeler birlikte harekete geçmeli ve birlik olmalıdırlar.” sözleri ifade edildi. Sayın Yılmaz ÇOLAK aynı zamanda Türkiye Polis Akademisi’nin Başkanlık görevini ifa etmektedir. 

Gujarat Başbakanı Vijay Rupani tarafından açılışı gerçekleştirilen 8. INTERPA Konferansı aralarında Türkiye, Avusturalya, Myanmar, İspanya, Brezilya, Kamboçya, Kuveyt, Suudi Arabistan ve İngiltere’nin de bulunduğu 35 ülkeden 90 temsilcinin temsilcinin katılımıyla Gujarat Adli Bilimler Üniversitesinde yapıldı. INTERPA polislik faaliyetleri üzerine fikir alışverişi yapılabilen dünya çapında bir Polis Akademileri Birliği’dir.  

Sayın Yılmaz ÇOLAK tarafından “2017 yılında Katar’da gerçekleştirdiğimiz konferans Radikalleşme ve Aşırıcılık ile Mücadelede Yeni Trendler konu başlığında idi. Bu yıl ise Siber Güvenlik ve Siber Suçlarla Mücadele konuları üzerine yoğunlaştık. Yıllar boyunca suçlular teknolojiyle donatılmaya ve desteklenmeye devam ettiler, bununla mücadelede emniyet kurumlarının daima bir adım önde olmak kaçınılmaz bir gerçek.  

Bu konferansta, sunum yapacak olan konuşmacılarımızın deneyimlerini ve iyi uygulamaları paylaşma fırsatımız olacak. Konferansta gerçekleştirilen sunumlarda yapılan önemli tespitler ve öneriler derlenerek, bir kitapçık çıkartacağız.” ifade edildi. 

Gujarat Adli Bilimler Üniversitesi Genel Direktörü Dr J M Vyas, kimlik avı ve çevrimiçi sahtekarlıktan teröre kadar, çevrimiçi tehditlerin son zamanlarda yeni bir boyut kazandığını ve bilgi ve uzmanlık paylaşımı için uluslararası işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. “Ele alınacak konulardan bazıları yüz tanıma, siber olay yeri incelemesi, dijital delil toplama ve sosyal medyanın kullanımı” dedi. Gujarat Adli Bilimler Üniversitesi Özbekistan, Moğolistan ve Kazakistan ile siber güvenlik eğitimlerine ilişkin Mutabakat Zaptı imzalıyor.  
Katar Polis Koleji Genel Müdürü Tuğgeneral Muhammed Abdulla El-Mhna Al-Marri, ülkesinin 2022 yılına kadar siber güvenlik çerçevesi kuracağını ve INTERPA gibi faaliyetlerin iyileştirilmesi gereken alanların belirlenmesine yardımcı olacağını söyledi. 
 

https://www.business-standard.com/article/pti-stories/interpa-chief-expresses-concernover-terrorists-using-internet-119021101384_1.html

 https://www.india.com/news/agencies/interpa-chief-expresses-concern-over-terroristsusing-internet-3569953/

 

Uluslararası Polis Akademileri Birliği (INTERPA) Başkanı Sayın Yılmaz Çolak Pazartesi günü, teröristler tarafından radikalleşme ve gizli iletişimi sağlamak için faydalanılan internetin kullanımının artmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. 
 
Polis Akademisi'ne Başkanlık eden Sayın Yılmaz ÇOLAK, teröristlerin aynı zamanda tehlikeli projelerini devam ettirmek için polis ve yargı gibi çeşitli devlet kurumlarına sızmak için interneti kullanmaya çalıştıklarını söyledi. Sayın Prof. Yılmaz ÇOLAK tarafından “Terör örgütleri interneti radikalleşme, tehdit ve korku yayma politikaları için kullanıyorlar. Planlarını gizlice iletmek için de kullanıyorlar. ”sözleri ile ifade etti. 
 
Gandhinagar'daki Gujarat Adli Bilim Üniversitesinde Başbakan Vijay Rupani tarafından açılan “Siber Güvenlik ve Siber Suçlarla Mücadele” konulu 8. INTERPA konferansında konuşan Sayın Yılmaz ÇOLAK illegal yollardan hesaplardan para çekmek, çocuk pornografisi vb. siber suçların suçlu davranışının uzantı  olduğunu ifade etmiş olup, bu suçların geçmişte internetin bulunmadığı dönemlerde de varlığından söz etmiştir. Sayın Yılmaz ÇOLAK 56 ülkenin 72 polis akademisinden konferansa katılan uzmanların, siber suçlarla başa çıkmak için bazı çözümler bulacağını umduğunu belirtmiştir. 
 
Gujarat Başbakanı Vijay Rupani, siber tehditlerin son yirmi yılda finansal yolsuzluklardan ulusal güvenlik kurumlarının ihlal edilmesine kadar değişen tehlikeli biçimlerde ortaya çıktığını söylemiştir. Ayrıca, Sayın Başbakan “Dijital bağımlılığın olduğu günümüz dünyasında, siber suçlar ve siber saldırılar tüm insanlığı etkilemektedir” sözlerini eklemiştir. 
 
Günümüz teknolojisiyle suçluların hareket tarzının değiştiğini ifade eden Başbakan Rupani hızla değişen suç senaryolarıyla başa çıkabilmek için,  suçluların ortaya çıkmasını temin edecek yeni teknikleri de geliştirmeleri gerektiğini ifade etmiştir.